Kunskapsbanken

Vad vi tycker

Ett av Unga Hörselskadades syften är att påverka för ett bättre samhälle för unga med hörselskada. Här har vi samlat vårt politiska program och information om vår intressepolitiska arbete.

Begreppet hörselskada

Hörselskada, hörselnedsättning, hörselvariation. Det finns många begrepp och det är inte alltid lätt att veta vad man ska säga. På den här sidan har vi förklarat hur vi använder begreppet hörselskada och varför vi gör som vi gör.

Att ha en hörselskada

Att ha en hörselskada innebär ibland att det finns mycket att ha koll på i olika situationer. Här har vi samlat information för dig om att ha en hörselskada i alla delar av livet.

Tvåspråkighet

Genom tvåspråkighet, att som hörselskadad kunna både talad svenska och svenskt teckenspråk, får du som person med hörselskada friheten att välja vad som passar bäst i alla situationer. Rätten att lära sig teckenspråk är en väg till full delaktighet.

Textning

På mötet, i videochatten, på TV. Listan över platser och situationer där du kan vara hjälpt av textning är lång. På den här sidan har vi samlat information om textning i olika situationer. Var texten finns och hur du gör för att komma åt den.

Hjälpmedel

Det finns många olika typer av hjälpmedel som på olika sätt kan underlätta vardagen för unga med hörselskada. På den här sidan har vi samlat information om olika typer av hjälpmedel och hur de används.

Tolkning

I alla situationer hjälper inte hjälpmedel hela vägen. I en del av dem kan skrivtolkning, teckenspråkstolkning eller TSS-tolkning vara ett alternativ. På den här sidan har vi samlat information om hur det fungerar att använda tolk i olika situationer.

Rättigheter

Att navigera bland vilka rättigheter du som person med hörselskada har kan ibland kännas väldigt krångligt och svårt. På denna sida har vi samlat information om olika rättigheter som du har och hur de kan användas i din vardag.

Foldrar och material

Är du en av dem som föredrar att läsa saker på papper? Vi har foldrar och material om olika saker som rör unga med hörselskadas liv och vardag. Det kan vara allt från vad som kan vara viktigt att tänka på när du väljer högre utbildning till visitkort med information om UH.

Ställ en fråga

Om du vill ha ställa en fråga till oss på Unga Hörselskadade kan du göra det under kontakt i menyn längst upp på sidan.

Hörsellinjen är en rådgivningstjänst som Hörselskadades Riksförbund driver. Där kan du få mer information eller rådgivning om just din situation.

Till hörsellinjen