Hur ska Public Service se ut i framtiden?

Foto: Matoo Studio / Unsplash

Publicerat: 24 september 2024
Niklas Wikman

I våras publicerades en utredning som handlade om hur public service, det vill säga Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR) ska fungera i framtiden.

UH har nu tillsammans med några andra organisationer lämnat ett remissvar på förslaget. Det innebär att vi har skrivit ner vad vi tycker om förslaget.
H
är är en sammanfattning av UH:s svar på kommitténs betänkande. 

  • Unga Hörselskadade kräver att medietjänster alltid ska vara tillgängliga.
    Tillgänglig information är en rättighet enligt FN-konventionen och UH anser att tillgänglighet ska skrivas in i lagtexten. Det är också viktigt att SR får ett fortsatt tydligt uppdrag att tillgängliggöra VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) på sina plattformar.

 

  • Det är viktigt med MIK (Medie- och Informationskunskap). UH vill därför att Utbildningsradion (UR) fortsatt ska producera främst pedagogiskt material som stöd till skolan och folkbildningen.

 

  • Unga med funktionsnedsättning behöver känna igen sig för att kunna identifiera sig med utbudet i public service. I sändningsavtalet ska framgå att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas och speglas i utbudet av radio och TV.
    Men också hur företagen inkluderar personer med funktionsnedsättning i produktionen och på arbetsplatsen.

 

  • UH anser att text är nödvändigt som komplement vid sidan om ljud och rörlig bild i nyhetsverksamheten. Det ska vara ett krav för public service-företagen att på sina plattformar erbjuda sitt material i rörlig bild, ljud och i text, där de olika medieformerna samverkar. (Denna samverkan är extra viktig när det handlar om samhällsviktig information och information i samband med krissituationer.)

 

  • UH anser att ansvaret för tillgänglighet inte ska kunna fördelas mellan bolagen.
    Alla public-service-bolag är skyldiga att i så hög grad som möjligt tillgängliggöra sitt innehåll på sina plattformar för personer med funktionsnedsättning.

 

Du kan läsa hela Unga Hörselskadades remissvar här.