Arbete och Karriär

IMAGE: Dino and other dino working as other stuff. Chef. Builder bob as a dino. Teacher, Coding. Doctor. Carrier. Garden. Dino in a suit. With the tie/bowtie.

Vad vill du bli när du blir stor?

Strategier i arbetet

Ljudmiljö på arbetet

 

En grön dinosaurie, UH:s maskot Vassaru, som sitter vid ett runt bord och diskuterar med två andra. På bordet ligger en mikrofon.

Arbetshjälpmedel

Ibland räcker hörapparater eller strategier inte hela vägen. Då kan du om du behöver det ha rätt till att få prova arbetshjälpmedel som ger dig extra hjälp att kunna arbeta. För personer med hörselskada innebär det ofta mikrofoner som gör att ljuder från den som pratar hörs klarare och tydligare, men det finns också andra typer av hjälpmedel.

Hur länge du haft ditt nuvarande jobb avgör var du ska vända dig om du vill prova arbetshjälpmedel. För dig som är ny på jobbet eller haft ditt jobb i mindre än ett år är det arbetsförmedlingen som ansvarar för att du får de hjälpmedel du behöver för att kunna göra ditt arbete. Du behöver därför skriva in dig på arbetsförmedlingen, oavsett om du redan har fått ett jobb eller inte. När du väl är inskriven på arbetsförmedlingen ska du be om att få komma i kontakt med den avdelning som har hand om hjälpmedel för hörselskadade i din region.

För dig som jobbat i längre tid än ett år är det i stället försäkringskassan som är ansvariga för att bevilja bidrag till att köpa in hjälpmedel. För att få hjälp med det är ofta det enklaste att prata med din Audionom som kan tipsa dig om var du kan vända dig för att få hjälp att prova ut arbetshjälpmedel.

Länkar

Information om arbetshjälpmedel på försäkringskassans webbplats. 

Information om arbetshjälpmedel på arbetsförmedlingens webbplats.