Hjälpmedel

Vilka hjälpmedel finns det för personer med hörselskada?

Alla som har någon form av hörselskada, kanske inte behöver hjälpmedel men det finns en mängd olika hjälpmedel om man behöver det.

Olika hörapparter

Det finns flera olika hörapparater, implantat och de ska vara anpassade efter den hörsel man har. Det som avgör vilken hörapparat och implantat man behöver kan se olika ut för varje person, formen på öronen kan påverka eller vilka miljöer och situationer man befinner sig i. Hörapparaterna ser nästan likadana ut, men kan fungera lite olika beroende på vilken hörselskada man har. 

Hörapparter

Hörapprater (Bakom-örat) är den vanligaste typen av hörapparat, och passar de flesta hörselnedsättningar. Det finns olika märken Phonak, Oticon, Widex eller Resound.

Cochleaimplantat (CI) och EAS

Cochleaimplantat (CI) och Elektroakustisk stimulering (EAS) är hörselimplantat för gravt hörselskadade och döva.

UH:s CI material
(Detta går att beställa hem)

Läs mer om CI och EAS här
(Hörsellinjen)

BAHA hörapparat

BAHA systemet leder inte ljud via hörselgången eller mellanörat som vanliga hörapparater gör. BAHA är en benförankrat hörapparat som sitter fast i skallbenet, som stimulerar hörselsnäckan.

Läs mer om BAHA här
(Hörsellinjen)

CROS-apparater

CROS-apparater är en möjlighet för ensidig dövhet.

Läs mer om CROS-apparater här

Slinga / Streamers och fjärrkontroll

Tekniken utvecklas och går framåt. Idag finns det olika streamers och slinga kan man använda för att underlätta den som använder hörapparat eller implantat.

Bluetooth

Bluetooth används också i hörapparater. Bluetooth i hörapparaterna ansluter med trådlös Bluetooth-teknik till mobil, tv etc. Med Bluetooth kan du streama telefonsamtal och ljud från din smartphone direkt till dina Bluetooth-hörapparater.

Fjärrkontroll via mobil

Fler hörapparater och implantat kan man styra via fjärrkontroll eller direkt via en app i mobilen.

Slinga

Hörselslinga eller teleslinga som det kallas för, gör att ljudet går trådlöst direkt till hörapparaten via mikrofonen.
Det finns fasta system och portabla slingsystem. 

Olika larm och signaler

Larm och signaler kan vara svårt och höra för den som är hörselskadad. Det finns varselsystem som kan göra vardagen lättare eller när faran är framme. 

Brandlarm

För att inte riskera att missa signalen vid en brand trots hörselskada så finns brandvarnare som både ger starkt ljud och och som kan kopplas till mottagare som avger ljussignal eller vibrerar

Ringklocka till dörren

Att höra dörrklockan kan vara knepigt. Det finns H´hjälpmedel som hjälper dig att upptäcka när det ringer på dörren, ex. varselsystem som blinkar.

Väckarklocka

Väckarklocka kan vara bra att införskaffa för dig som behöver och väckarklockan kan vara med vibration och kraftfull signal så du kan vara säker på att vakna. 

Larmsystem som har alla dessa funktioner ovan är ex. Bellman Visit system