Tillgängligt vid Livesändningar
Att göra en livesändning tillgänglig för personer med hörselskada kan vara svårt. I vårt nya material som heter Tillgängliga livesändningar har vi samlat tips och trix som kan användas av den som planerar en livesändning.
Tillgängliga livesändingar
Vilka målgrupper vill du nå?
Hur når vi som på bästa sätt, kan de ta till sig våran information? Vilka anpassningar behöver vi göra?
Fråga och stäm av
Fråga eller stäm av med funkisorganisationer om vilka tillgänlighetsanpassningar som behövs göras. Fungerar den inte kan du som arrangör behöva tänka vidare på nya lösningar.
Var tydlig med att tillgänglighet finns
Var tydlig med i början att det är tillgänglighetsanpassat. Gör det tydligt i program eller på inbjudan! Kommer det finnas i efterhand? Alla ska få tillgång till samma information samtidigt. Tillgänglighetsanpassningar ska göras innan eventet sänds, inte i efterhand.
Bra ljud samt tyst
Vid inspelning av livesändningar, tänk på att sitta i ett tyst rum med bra akustik. Använd en extern mikrofon – det kan både vara en avancerad eller något enklare som ett headset med mikrofon.
Mute
Var noggrann med att alla som deltar, förutom den som har ordet, sätter sin mikrofon på mute (stänger av sin mikrofon).
Ingen musik
Under livesändningar, undvik att spela musik eller bakgrundsljud samtidigt som någon pratar, det gör det svårare och uppfatta vad som sägs. Om du väljer att använda externa videor från t.ex Youtube bör du se till att det finns textning att sätta på. Välj inte filmer som har dålig ljudkvalité eller där man spelar bakgrundsljud/-musik.
Titta i kameran, visa läpparna
Den som talar ska vara synlig i bild och titta in i kameran så munrörelserna blir lätta att följa. Många med hörselskada tar stöd av munrörelserna för att uppfatta vad som sägs.
Bra ljus
Ha en bra ljussättning i rummet, det ska gärna vara ljust men inte bländande. Det är viktigt att ansiktet inte faller i skugga, Det försvårar möjligheten för att avläsa läppar.
Skrivtolkning & Teckenspråkstolkning
Du bör se till att erbjuda tolkning av ditt evenemang. Du kan boka tolk genom att vända dig till tolkcentralen. Både skrivtolkning och teckenspråkstolkning är ett viktigt stöd för hörselskadade.