Lyssna på sommarpratarna i Sommar i P1

Publicerat: 11 juni 2021
Kansliet

Vill du höra mer om hur det är att leva på den internationella rymdstationen i 7 månader? Eller vill du kanske höra Donald Trumps ekonomiska rådgivare berätta om hur han hamnade där? Eller kanske Svennis prata om sin passion till fotboll, Fredrik Steen, som är hundcoach, prata om sin ADHD som han ser som sin superkraft eller kanske simmaren Lina Watz om sin väg till Paralympics.

Sommaren 2019 och 2020 har frågan uppmärksammats på flera olika sätt, bland annat genom att ideella krafter arbetat för att göra sommar i P1 tillgängligt genom att transkribera och teckenspråksgestalta programmen. Samtidigt har en debatt om att Sveriges Radio borde jobba med att tillgängliggöra dessa program inom ramen för sitt ansvar för Public Service-bolag. Men också eftersom deras sändningstillstånd ställer krav på att de ska tillgängliggöra sina program för personer med funktionsnedsättning.

Sedan dess har vi i flera olika forum fört en nära dialog med Sveriges Radio om frågan och i vintras meddelade man efter den pilot man genomförde i samband med Vinter i P1 att man skulle genomföra ett försök även under sommaren 2021. Det innebär att du kommer kunna ta del av programmen på Sommar i P1:s hemsida i transkriberat format, dvs som text, upp till 30 dagar efter att programmet sänts.

Även om vi inte är hela vägen där ännu, det finns risk att programmen dröjer lite i transkriberat format och det fortfarande finns en risk att ett antal värdar har tackat nej till transkriberingen, så tycker vi att detta är ett viktigt steg i rätt riktning! Vi hoppas också att vi framöver också ser en teckenspråksgestaltning av innehållet.

Men det är ett steg på vägen.

Du lyssnar väl i sommar?