Vad hände på ”Mitt val av yrke” i Göteborg?

Publicerat: 13 maj 2019
Frida Oxelmark, Unga Hörselskadade

Wow, vilken helg vi hade! I helgen gick konferensen ”Mitt val av yrke” av stapeln efter flera månader av arbete och planering. Konferensen blev både väldigt lyckad och deltagarna uppskattade både konferensen som pågick under lördagen och de aktiviteter som ordnades efteråt. 

Under fredagen möttes deltagarna i Göteborg och laddade upp inför en intensiv men rolig helg. På lördagen samlades alla på Scandic Crown för att kicka igång konferensen. Hanna Pålsson var först ut och höll i ett mycket spännande och intressant föredrag om sitt läkaryrke. Pålsson arbetar idag som läkare på en vårdcentral i Malmö och berättade om sin väg dit. Hanna lyfte bl.a. fram vilka hinder hon har mött på vägen, hur hon gick tillväga när hon sökte jobb, hur det fungerade med teckenspråkstolkning under studietiden, vilka anpassningar hon har behövt göra och mycket mer. Alla blev mycket imponerade av Pålssons driv och vilja att nå dit där hon är idag. 

Direkt därpå höll Josefine Jägerskog, studie- och yrkesvägledare från Örebro, i en nyttig och intressant föreläsning om olika vägar till jobb. Hon gav även tips på hur man kan skriva ett CV och ett personligt brev på bästa möjliga sätt, hur man ska bete sig på en arbetsintervju och avslutade med att berätta kort om vad forskningen idag säger om döva och
hörselskadade. 

Därefter var det ABF i en föreläsning som handlade om hur facket fungerar och hur unga med hörselskada kan vända sig till dem när funderingar eller problem uppstår på ens arbetsplats. Vilka rättigheter har vi? Vad kan vi få för stöd? 

Efter en riktigt härlig lunch i Scandic Crowns fina lokaler startade vi eftermiddagen med tre inspirationsföreläsningar av konstnären och entreprenören Hampus Sjöberg, författaren och yogaläraren Ida Bäckström och projektmedarbetaren Johanna Söderström. Alla var givetvis mycket intressanta och spännande att lyssna på. Samtliga har gått olika vägar i livet och det var inspirerande att få lyssna på deras ord, idéer, tips och pepp. I nästa nummer av Rabalder kan ni som missade konferensen läsa mer om Hanna, Hampus och Ida. Missa inte! 

Resten av eftermiddagen bestod av föreläsningar av Cecilia Ekberg som pratade om funktionsstärkande insatser och matchning till jobb som Iris Hadar erbjuder, Michael Mellby som berättade om sitt yrke som deltidspolitiker och sist men inte minst information om hur det fungerar med skriv- och TSS-tolkning i utbildnings och arbetslivssituationer från tolkarna Nina Strand och Mark Touktarev. 

Efter konferensen bar det av till Liseberg. Under söndagen pågick årets andra styrelsemöte samtidigt som att resten av gruppen tog en lunch i Haga och gick på tipspromenad.