Den 3 mars - World Hearing Day

Illustration: Maria Skoczyńska

Publicerat: 3 mars 2024
Ida Hansson

Idag, den 3 mars, är det World Hearing Day. Varje år väljer WHO ett tema att uppmärksamma särskilt och I år är temat “Changing mindsets.” Genom att bemöta fördomar och felaktig information om hörselskador så kan vi bidra till en bättre hörselvård för alla.

Vi på UH vill därför bemöta stereotypen att hörselskada är något som drabbar äldre. En hörselskada kan också vara medfödd, eller något man får när man är ung. Dessa personer behandlas då oftast på speciella mottagningar som specialiserat sig på vård av barn, som hörselhabiliteringen för barn och unga. Men när de fyller 18, eller 21, så brister hörselvården. Förra året släppte vi en rapport om problemen som uppstår i överlämningen mellan hörselvården för barn och den generella hörselvården.

På årets World Hearing Day hoppas vi att hörselvården i Sverige tar till sig av det vi uppmärksammat i rapporten och jobbar för att få en bättre övergång in i den generella hörselvården för många unga hörselskadade! Vi har till och med gjort en händig checklista med 6 konkreta förslag.

#worldhearingday