En berättelse från Teckenspråksveckan

Kille står och blickar ut över en sjö Foto: Umit Bulut, Unslpash

Publicerat: 7 september 2023
Jonathan Sohlmér

Denna sommaren fick jag möjligheten att vara med på Unga hörselskadades teckenspråksvecka på Västanviks folkhögskola utanför Dalarna.

Vädret var typiskt för en svensk sommar med dagliga regnskurar. Även om det inte lockade till så många bad var det perfekt för att spendera tid inomhus i ett klassrum och lära sig teckenspråk.

För mig som inte fått lära mig teckenspråk under grundskolan var det väldigt uppskattat att vi som var där från Unga Hörselskadade delades upp i grupper baserat på våra förkunskaper. De personer som jag hade i samma grupp var på ungefär samma nivå vilket gjorde att vi inte behövde vara blyga för att göra bort oss.

Undervisningen gav också väldigt fina resultat. Från att i början av veckan vara osäker på hur man presenterar sig till att i slutet på veckan hålla i en redovisning om skogsbränder.

Till dig som läser denna text vill jag verkligen uppmana till att ta chansen att åka på teckenspråksveckan nästa år. Oavsett om du tycker att det här med teckenspråksgrammatik är något du kan rabbla i sömnen eller om du är lite osäker på hur man tecknar hela alfabetet.

Avslutningsvis vill jag också uppmuntra alla att anmäla er till de roliga aktiviteter som anordnas i våra lokalföreningar under hösten. Vad sägs som ett Köpenhamnsbesök i UH Syd eller klättring med Hisus.

För dig som vill utvecklas inom teckenspråk eller bara repetera dina kunskaper ger aktiviteter också oftast bra möjligheter till det.