Läger och övriga aktiviteter

Vad har vi för verksamhet?

Vi anordnar aktiviteter  för både barn och ungdomar. Vi vill ordna så roliga, intressanta, lärorika och givande aktiviteter och lägerverksamheter för våra medlemmar i åldrarna 0-30 år. Vi erbjuder aktiviteter för yngre barn, barn i tonårsåldern samt unga vuxna. Hoppas att du hittar något som passar dig! Här nedan kan du läsa mer om vad vi gör på dessa aktiviteter. 

Sugen på att få jobba som lägerledare på våra läger? Läs mer här om hur det är att vara lägerledare!

Barnläger

På våra barnläger träffas medlemmar i Unga Hörselskadade som är från sex år och uppåt. Den övre åldersgränsen varierar för de olika lägren. Vår ambition är att vi har flera olika barnläger varje år och vi jobbar för att sprida dem i tid och ha dem på olika platser med förhoppningen att nå så många deltagare som möjligt. Har du frågor om var vi lägger våra läger eller vill du komma med förslag? Vi tar jättetacksamt emot all input och är särskilt intresserade av att hitta nya samarbeten med t.ex. föräldraföreningar inom HRF eller motsvarande. Alla lägerfrågor hanteras av vår organisationssamordnare som nås på hanna.bergstrom@uh.se.

Vi har både traditionella veckolånga sommarläger samt läger på t.ex. Halloween, i mellandagarna och under våren. På våra läger leker vi lekar, spelar spel, pysslar samt är utomhus och badar, grillar, upptäcker naturen med mera.

Ungdomsläger

För vår lite äldre åldersgrupp har vi en bredd av olika aktiviteter. Vi har dels ett traditionellt sommarläger för ungdomar mellan 13-18 som går parallellt med vårt barnläger på Herrfallet. Under sensommaren har vi teckenspråksvecka på Västanviks folkhögskola utanför Leksand där du oavsett förkunskap kan komma och lära dig teckenspråk och umgås med andra UH-medlemmar i en teckenspråkig miljö. I maj 2020 ordnar vi en helt ny konferens, ”Jobba och studera utomlands”, som riktar sig mot våra medlemmar i åldrarna 18-30 år. Läs mer om detta nedan!

Tidigare har vi även haft vuxenkollo, tinnituskonferens, vi-vill-prova-helg och ungdomskonferenser (tidigare teman har varit normer, idrott, Harry Potter). Om du har önskemål om en aktivitet så kontakta oss och berätta mer! Maila oss på kansli@uh.se.

Före lägret
  • Information om våra lägerplaner publiceras så fort vi kan här på vår hemsida.
  • Anmälan görs till kansliet i vårt anmälningsformulär.
  • Inom en vecka efter anmälan så återkommer vi med en anmälningsbekräftelse och med betalningsinformation.
  • Ca en månad innan lägret skickar vi ut ett deltagarbrev med mer information om tid, plats och aktiviteter.
  • Deltagare ordnar oftast resa själv. Vi uppmuntrar samåkning, kontaktuppgifter till andra deltagare får ni i samband med deltagarbrevet.
Under lägret
  • En ledargrupp finns på plats hela tiden och ser till att era barn får mat, mår bra och har de allra bästa förutsättningar för att ha en rolig lägervistelse.
  • Vår ambition är att alltid ha teckenspråkskompetens i ledargruppen. Vi har också alltid med oss hörslinga. Ledargruppen tar ansvar för att kommunikationen ska ske på villkor som passar deltagarna bäst, alla barn ska få känna sig trygga och som en del i en gemenskap.

 

Läger och övriga aktiviteter 2020

I år kommer vi att fokusera extra mycket på vår verksamhet! Några av våra inplanerade aktiviteter har vi haft länge men vi har också ett par nya aktiviteter. Här nedan får ni all information om varje aktivitet vi ordnar nästa år. Ni kan också maila vår organisationssamordnare Hanna på hanna@uh.se vid frågor.

Du behöver också vara medlem hos oss för att kunna delta i våra läger och aktiviteter. Läs mer här om hur du går tillväga.

Du gör din anmälan här eller klickar i rutan ovan.

Lägerledarutbildning

Jobba som lägerledare hos oss och delta i denna viktiga utbildningshelg i Kista där du får planeringstid med andra lägerledare, verktyg för bra bemötande, konflikthantering, hjärt- och lungräddning,  krishanteringsplan med mera. Nytt för år 2020 är att vi har en gemensam lägerledarutbildning tillsammans med HiSUS (vår lokala Stockholmsförening). Du kan alltså välja att arbeta på UH- och/eller HiSUS-läger.

Var: Unga Hörselskadades kansli i Kista (Stockholm)
När: 6-8 mars 2020
Ålder: 18+
Antal: Alla som fått jobb som lägerledare
Kostnad: Gratis (inklusive aktiviteter, mat, boende och resor).
Ansökan ska vara inkommen senast: 16 februari

Läger på Nordens Ark 

Häng då med på läger på Nordens Ark i Bohuslän! En unik chans för dig som gillar djur och vill prova på livet som djurvårdare. Vill du klappa ett får eller en orm? Upplev riktigt häftiga dagar bland de vilda djuren. Här får du chansen att vara med om upplevelser du inte kan få någon annanstans. Tillsammans med lägerledare gör ni saker som inga vanliga besökare på Nordens Ark får göra. Vi kan också möjliggöra upphämtning på Göteborgs centralstation, detta gäller särskilt för deltagare som kommer från andra orter utanför Göteborg.

Var:Nordens Ark i Hunnebostrand, Bohuslän
När: 4-7 april 2020
Ålder: 12+
Kostnad: 500 kr (du bekostar din resa på egen hand, vi bekostar logi och mat)
Sista anmälan: 8 mars

Helgläger i Östergötland

Under Valborgshelgen tar vi oss till en mysig lägergård. Vi ser fram emot en långhelg fullspäckad med spel, lekar, äventyr, grillning och kanske till och med ett bad eller två för den modiga! Med under lägret finns ledare från UH som planerar aktiviteter och ser till att alla deltagare får den bästa möjliga lägerupplevelsen. Häng på!

Var: Rengen, utanför Linköping
När: 30 april – 3 maj 2020
Ålder: 6- 15 år
Kostnad: 400 kr (vi bekostar logi och mat men resa ingår ej)
Sista anmälan: 1 april

Konferens ”Jobba och studera utomlands” i Malmö

Konferens med fokus på inspiration och vägledning för dig som är ung och har en hörselskada och funderar kring studier och arbete utomlands. Konferensen genomförs i Malmö och vi utlovar spännande och inspirerande föreläsningar från personer som arbetat samt studerat runtom i världen. Vi gör även ett besök i Köpenhamn som ligger på andra sidan sundet!

Var: Malmö
När: 16-17 maj 2020
Ålder: 16-30 år
Kostnad: 300 kr (resa, mat och logi ingår)
Sista anmälan: 15 april

Språkresa till England

Följ med på språkresa till England sommaren 2020, träffa nya vänner och utveckla din engelska. På språkresan har du lektioner på dagtid och på eftermidddagarna har du aktiviteter tillsammans med andra på skolan, till exempel bollsport, ridning eller dans. Med på resan finns en ungdomsledare som kan både engelska och svenskt teckenspråk. Vi har också hörslinga med för att säkerställa att undervisningen är tillgänglig. Språkresan arrangeras av oss i samarbete med Riksförbundet DHB och språkreseförmedlaren Avista. Du har också möjlighet att söka fondpengar till resan, vi rekommenderar bl.a. Tysta skolan (sista ansökansdag 28 februari 2020) och Hörselskadades Riksförbund (sista ansökansdag 31 mars 2020).

Var: Ilfracombe, Devon, England
När: 13 juni- 27 juni 2020
Ålder: 14-17 år
Kostnad: 14 000 – 16 000 kronor (beroende på vald aktivitet)
Sista anmälan: 29 Feburari

Vill du läsa mer om språkresan samt göra en anmälan? Läs här!

Barnläger- och ungdomsläger på Herrfallet

På Herrfallet har UH under flera år anordnat ett av våra mest populära läger. Vi har två grupper som har läger parallellt, en för barn mellan 6-12 år och en för ungdomar mellan 13-18 år. På Herrfallet bor vi i stugor, vi lagar vår egen mat och har lägeraktiviteter både ute och inne. På programmet står traditionella lägeraktiviteter och räkna med en hel del bad vid den långgrunda sandstranden på området. Du kommer väl med?

Var: Herrfallet, Arboga
När: 22- 28 juni 2020
Ålder: 6-12 år respektive 13-18 år
Kostnad: 700 kr (resa ingår ej)
Sista anmälan: 29 april

Teckenspråksvecka

Är du nyfiken på teckenspråk? Eller du kanske redan kan en del teckenspråk och vill lära dig mer? Vi kommer att vara på Västanviks folkhögskola utanför Leksand. Skolan är teckenspråkig, vilket gör att du får möjlighet att träna ditt teckenspråk även utanför lektionssalarna. På dagarna är det teckenspråkslektioner och på kvällarna organiserar ledare traditionella lägeraktiviteter.

Var: Västanviks folkhögskola, Leksand
När: 26 juli – 2 augusti
Ålder: 15- 30 år
Kostnad: 1500 kr (resa ingår).
Sista anmälan: 10 maj

Skåneläger på Barnens By

Åk med på ett härligt sensommarläger i mysiga Hästsveda norr om Hässleholm. Barnens by är en populär lägergård som ligger vid Lursjön. Vi hoppas på fint väder och utlovar bad, mys, roliga aktiviteter, grillning samt massa annat kul! Lägret pågår i fem dagar och detta blir en perfekt avslutning inför skolstarten några veckor senare.

Var: Barnens By utanför Hässleholm
När: 3- 7 augusti
Ålder: 6- 15 år
Kostnad: 500 kr (resa ingår ej men vi bekostar logi och mat)
Sista anmälan: Lägret har fyllt alla platser

Utbildningsdag –  ”Jag och min hörselnedsättning”, ”Jag och min tinnitus” och ”jag och min meniéres”

Utbildningsdag med fokus på att lära sig mer om sin hörselnedsättning, om tinnitus samt om meniéres sjukdom. Hur förhåller man sig till de utmaningar hörselskadan medför i livet, vilka verktyg underlättar, hur ser andras erfarenheter ut samt hur kan hörselskadan kan påverka mig som person.

Var: Unga Hörselskadades kansli i Kista (Stockholm)
När: 20 september
Ålder: 15- 30 år
Kostnad: 300 kr (resa och mat ingår)
Sista anmälan: 20 augusti

Halloweenläger

Den sista helgen i oktober bjuder vi in till vår kusliga Halloweenhelg. Vi kommer bo i stugor, ha spännande och mysiga aktiviteter, umgås och fira Halloween.

Var: Herrfallet, utanför Arboga
När: 23- 25 oktober
Ålder: 6-15 år
Kostnad: 300 kr
Sista anmälan: 2 oktober

Årsmöte

Årsmötet är vårt högsta beslutande organ där kommande året för UH tar form. På årsmötet väljs vår styrelse, vi beslutar om verksamhetsplan och tema samt behandlar motioner och propositioner. Tillsammans bestämmer vi vilken riktning vår verksamhet ska ta. Alla medlemmar som är 30 år eller yngre har rösträtt och kan delta på årsmötet. Under årsmöteshelgen har du även möjlighet att träffa andra medlemmar du inte träffat på länge, umgås, diskutera och byta erfarenheter.

Läs mer om årsmötet.

Var: Unga Hörselskadades kansli i Kista (Stockholm)
När: November månad (mer exakta datum kommer längre fram)
Ålder: Alla medlemmar
Kostnad: Gratis!
Sista anmälan: 25 oktober

 Box 1068, 164 25 Kista | Besöksadress: Isafjordsgatan 30B, 164 40 Kista
Telefon: 08-457 55 00 | E-post: kansli@uh.se | Bankgiro: 5235-4271

Läs mer om vår integritetspolicy.