Årsmöte

Årsmöte 2020

Årsmötet 2020 har inte spikat datum än.

När: 27 – 29 November
Var: UH:s kansli i Stockholm – Isafjordsgatan 30B 164 40 Kista

Frågor: Kansliet ansvarar för bokning av resor, boende och annat praktiskt runt årsmötet. Kontakta elida@uh.se om du har frågor. 

Vad är ett årsmöte?

Årsmötet är vårt högsta beslutande organ där kommande året för Unga Hörselskadade tar form. På årsmötet väljs vår styrelse, vi beslutar om verksamhetsplan och tema samt behandlar motioner och propositioner. Tillsammans bestämmer vi vilken riktning vår verksamhet ska ta. Alla medlemmar som är 30 år eller yngre har rösträtt och kan delta på årsmötet. Under årsmöteshelgen har du även möjlighet att träffa andra medlemmar du inte träffat på länge, umgås, diskutera och byta erfarenheter.

Vi ordnar också alltid roliga aktiviteter i samband med årsmötet. Förra året var vi och åt på restaurang samt spelade femkamp där bl.a. bowling och shuffleboard ingick. Detta brukar uppskattas av deltagarna!

Direktdemokrati

På årsmötet 2008 infördes direktdemokrati, och det har vi haft sedan dess. Det innebär att alla våra medlemmar har rösträtt på årsmötet. Du behöver alltså inte åka för en lokalförenings räkning utan som medlem får man åka på årsmöte. Alla närvarande på årsmötet har yttrande- och förslagsrätt. Gäster har yttranderätt.

Konferens: ”AI – och hur det påverkar oss med hörselskada”

Sedan år 2017 har vi i samband med årsmötet arrangerat en konferens inom ett aktuellt ämne, 2017 var ämnet tinnitus och 2018 var det tvåspråkighet. Under 2019 års novemberkonferens var temat relationer till oss själva och en hörande omvärld.

Under 2020 har vi ett nytt spännande tema kring en framtidsfråga som på många sätt redan är här! Artificiell intelligens flyttar på många områden in i frågor som rör personer med hörselskada. Det kan handla om hur program och event textas, hur hjälpmedel processar ljud, musik eller annan information för att göra den tillgänglig och anpassad efter den enskilda personens hörselskada.

 Samtidigt finns det baksidor av utvecklingen som vi behöver prata om. Är en AI-textning lika integritetssäker som en textning som sker genom skrivtolk? Kan en framtida arbetsmarknad där fler och fler jobb tas över av datorer bli en arbetsmarknad som riskerar att slå ut personer med funktionsnedsättning? Hur ska vi kunna garantera att rättsliga och andra beslut som fattas med stöd av AI inte snedvrids på grund av den ”färgblindhet” som AI:n har visat sig kunna lida av, och att de fördomar som finns i samhället inte skall slå över i den artificiella intelligensens värld?

 Detta och mycket mer kommer att tas upp på denna spännande konferens, ta chansen att diskutera en viktig del i vårt högteknologiska samhälle, kopplat till vår funktionsnedsättning.

 Vi kommer längre fram återkomma med mer information om vilka föreläsare som kommer till konferensen, så håll utkik!

Nominera till riksstyrelsen och utmärkelser

Var med och påverka UH:s framtid genom att nominera de du tycker passar bra till uppdrag inom UH. På årsmötet väljer vi representanter till riksstyrelsen. Vi väljer även valberedning och föreningsrevisor. Samtidigt lyfter vi alltid fram någon som har gjort det lilla extra i UH. Du kan nominera medlemmar till årets utmärkelser som exempelvis årets UH:are eller årets UH-ledare. Andra utmärkelser som delas ut är årets VIPHIP och årets vaxpropp. Kriterier finner du lite längre ner på sidan. Vid nominering till uppdrag inom UH, maila till valberedningen@uh.se senast den 17 oktober. Vill du nominera utmärkelser, maila dina förslag till kansli@uh.se senast den 17 oktober.

Här kan du nominera någon!

Jag vill nominera den personen till

Vilken roll inom Riksstyrelsen?

Påverka Unga Hörselskadades framtid – skriv förslag!

Vill du påverka vad UH ska arbeta med under 2020? Har du en toppenidé? Vill du se någon förändring i vår verksamhet? Skriv en motion, det vill säga ett förslag, som tas upp och beslutas om under årsmötet. Skriv ner vad du vill, varför du vill det och vad du vill att årsmötet ska besluta. Alla idéer är uppskattade, små som stora.

Vill du ha hjälp med formuleringar är du välkommen att kontakta Elida på elida@uh.se, det är även dit den färdiga motionen skickas senast den xxxx.

Här kan du skriva ditt förslag!

årsmöte delar ut priser

Årets UH:are

På varje årsmöte delas priset Årets UH:are ut för det året som har varit. Priset delas ut till en medlem som antingen utmärkt sig i fråga om engagemang för UH:s frågor, som tillfört UH något, som aktivt arbetat för att stärka UH som organisation och liknande. Vill du nominera dig någon? 

Årets UH-ledare

På varje årsmöte delas priset Årets UH-ledare. Priset delas ut till en person som utmärkt sig som ledare i UH och som varit engagerad, varit en god arbetskamrat och genomfört de uppgifter som personen åtagit sig på ett tillfredsställande sätt. 

Årets VIPHIP

Unga Hörselskadade delar årligen ut VIPHIP åt en person, organisation eller ett företag som gynnar utvecklingen mot ett samhälle som är tillgängligt för unga med hörselskada. Har du förslag på nominering? 

Årets vaxpropp

Unga Hörselskadades vaxpropp går till en person, en organisation, en myndighet eller ett företag som på något sätt visad brist på lyhördhet gentemot unga människor med hörselskadors behov och intressen. 

 Postadress: Box 1068, 164 25 Kista | Besöksadress: Isafjordsgatan 30B, 164 40 Kista
Telefon: 08-457 55 00 | E-post: kansli@uh.se | Bankgiro: 5235-4271

Läs mer om vår integritetspolicy.